Tikkende tijdbommen in een vrouwenlichaam

Tikkende tijdbommen in een vrouwenlichaam

Tikkende tijdbommen in een vrouwenlichaam 
Tikkende tijdbommen in een vrouwenlichaam

Siliconen borstimplantaten, het komt steeds vaker voor bij vrouwen. Maar ook steeds meer jonge meiden zijn ontevreden over hun borsten en streven een perfect lichaam na met grote, ronde borsten. Dit onrealistische beeld wordt volop gepropageerd door influencers op Social Media.

En dit is niet zo onschuldig als je denkt. Want aan het nemen van siliconen borstimplantaten zitten namelijk grote risico’s verbonden en veel vrouwen weten dit nog niet.

Dat siliconen borstimplantaten zweten is inmiddels wel bekend, maar niet iedereen wordt hierover geïnformeerd, laat staan dat je überhaupt wordt gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico’s die siliconen borstimplantaten veroorzaken.

Maar wat houdt dat zweten nou precies in? 

Door het zweten van siliconen borstimplantaten komen siliconen moleculen onder meer in de bloedbaan terecht waarop deze zich kunnen verspreiden door het gehele lichaam. Dan kunnen zij zich gaan ophopen op bepaalde plekken. De concentratie van siliconen die dan ontstaat kunnen dan schade toebrengen aan de cellen die zich daar bevinden. Dit en meer blijkt uit onderzoek uit 2020 van de Radboud Universiteit in Nijmegen (link naar het onderzoek).

Het vrijkomen van deze siliconen moleculen zou kunnen verklaren waarom vrouwen allerlei onverklaarbare gezondheidsklachten ontwikkelen. Tot op heden is er nog geen wetenschappelijk bewijs geleverd dat de siliconen de klachten veroorzaken, terwijl door het zweten van de siliconen niet-lichaamseigen moleculen zich wel verspreiden in het lichaam.

Wat er namelijk gebeurd is dat in het geval van een niet-lichaam eigen molecuul het afweersysteem daar altijd op reageert. Met deze reactie van het afweersysteem worden in je lichaam antistoffen aangemaakt. Je lichaam is dus continu bezig met het vechten tegen de siliconen borstimplantaten, want ja, deze zijn lichaamsvreemd. 

Verwijderen van de implantaten

En dan is er nog het probleem dat wanneer vrouwen hun implantaten willen laten verwijderen (medische term: explantatie) zij dit moeilijk of niet vergoed krijgen. De meeste vrouwen zouden het dan zelf moeten betalen, maar niet iedereen heeft even 3.000 euro klaar liggen, want zo veel kost een explantatie gemiddeld. Hierdoor zijn vrouwen gedwongen hun klachten voor lief te nemen met mogelijk ernstige lichamelijke en ook psychische gevolgen van dien. 

Volgens de huidige wetgeving en regelgeving is het verwijderen van siliconen borstimplantaten  onderdeel van het basispakket. Maar dit is alleen wanneer er sprake is van een medische noodzaak voor verwijdering. Dat betekent dat je klachten aantoonbaar door de implantaten moeten komen en dat is nou juist zo lastig te bewijzen. Het is lastig voor vrouwen om zo een dergelijk aantoonbare verklaring te vinden, omdat er nog te weinig bekend is over de mogelijke oorzaken van de klachten. De zoektocht kan lang duren en voor je het weet zijn deze tikkende tijdbommen ontploft!Leave a comment