Minimum leeftijd plastische chirurgie moet omhoog

Minimum leeftijd plastische chirurgie moet omhoog

Minimum leeftijd plastische chirurgie moet omhoog

Minimum leeftijd plastische chirurgie moet omhoog

Plastische chirurgie is steeds populairder aan het worden. Waar er vroeger een taboe op rustte is het tegenwoordig iets om je niet meer voor te schamen en wordt plastische chirurgie steeds meer geaccepteerd in de samenleving. De afgelopen 10 jaar is het aantal cosmetische ingrepen en behandelingen onder 18 tot 25 jarigen zelfs verdubbeld in Nederland
 
Invloed van Social Media
Deze tendens is natuurlijk niet zo gek aangezien Social Media vol staat met knappe jonge vrouwen die er perfect uitzien. Maar dit schoonheidsideaal berust alleen vaak op allerlei onnatuurlijke cosmetische aanpassingen aan hun lijf en gezicht. Je kunt hierbij denken aan fillers voor de lippen, botox tegen rimpels en natuurlijk siliconen implantaten om grotere, ronde borsten te krijgen.
 
Jonge meisjes zitten al vroeg op Social Media en worden uiteraard beïnvloed door dit schoonheidsideaal. Als een jong meisje op Instagram de hele dag door knappe, succesvolle vrouwen ziet die er in hun ogen perfect uitzien door cosmetische plastische chirurgie, dan wordt de drempel steeds lager om het zelf ook te gaan doen.
 
Het oneerlijke is dat je op Social Media alleen de succesvolle en goed gelukte resultaten van de plastische chirurgie te zien krijgt. Aan mislukte gevallen waarin iemands uiterlijk erop achteruit is gegaan of waar er gezondheidscomplicaties zijn opgetreden door bijvoorbeeld zwetende siliconen implantaten, wordt weinig of geen aandacht geschonken.
 
Het puberbrein
Het hele verhaal wordt dus niet vertelt en verklaart onder andere waarom veel van deze jonge meisjes meteen dergelijke ingrepen willen laten uitvoeren zodra ze 18 zijn. Maar op deze leeftijd zijn jongeren nog erg beïnvloedbaar en kunnen ze nog niet de eventuele risico’s en complicaties die kunnen optreden overzien. Het zogenaamde puberbrein is nog volop in ontwikkeling en de rationele hersengebieden zijn nog niet sterk genoeg om de emotionele en impulsieve hersengebieden onder controle te houden. Dit betekent dat de eventuele psychische en lichamelijke gevolgen moeilijker te overzien  zijn en het is juist zo belangrijk om de keuze voor cosmetische plastische chirurgie zo rationeel mogelijk te laten verlopen.
 
Leeftijdsgrens
Op dit moment is de leeftijdsgrens voor cosmetische plastische chirurgie 18 jaar in Nederland. De vraag om deze leeftijdsgrens te verhogen is een actueel thema in de politiek en media. Veel plastisch chirurgen pleiten zelf voor deze leeftijdsverhoging, omdat ze steeds meer jonge meisjes in hun kliniek aantreffen die van alles willen laten aanpassen. In de politiek wordt gesproken over een verhoging van de leeftijdsgrens naar 21 jaar, maar veel experts menen dat dit nog steeds te jong is aangezien het brein pas volop ontwikkeld is rondom het 25e levensjaar. Deze grens van 25 jaar is wellicht politiek (nog) niet haalbaar, maar een verhoging naar ten minste 21 jaar zou al veel jonge meisjes kunnen behoeden voor een keuze die ze wel eens erg duur zou kunnen komen te staan en waar ze heel veel spijt van gaan krijgen.

Leave a comment